IJRN organiseert jaarlijks diverse wedstrijden: grote of kleinere; binnen of buiten; voor iedereen of alleen voor IJRN-leden. Je paard moet wel ingeschreven zijn bij het Nederlandse Stamboek voor IJslandse Paarden. Locatie van de IJRN-wedstrijden is doorgaans het Hippisch Centrum Exloo. De wedstrijden worden georganiseerd door de Wedstrijdcommissie.


Wedstrijdprogramma

Het programma van een wedstrijd bestaat uit diverse gangenproeven voor viergangers en vijfgangers, töltproeven en telgangonderdelen. Een aparte wedstrijdvorm is de gaedingakeppni. De gangenproeven worden op een ovaalbaan gereden, telgangonderdelen en de gaedingakeppni vinden plaats op een telgangbaan.

Naast de 'serieuze' wedstrijdonderdelen probeert de IJRN-wedstrijdorganisatie ook altijd een funproef in het wedstrijdprogramma op te nemen. Voorbeelden heirvan zijn de galopren, een cross, biertölt, of vlaggenrace. 

De wedstrijden voor volwassenen worden verreden in een lichte (recreatieklasse) en een zware klasse (sportklasse, onderverdeeld in C, B en A). Daarnaast is er nog een jeugdklasse. Het proevenaanbod kan per wedstrijd enigszins variëren. In de wedstrijdagenda van de website tolt.nl kun je ruim van tevoren een overzicht vinden van de voor de betreffende wedstrijd uitgeschreven proeven. De beschrijvingen van de diverse proeven kun je vinden in het proevenoverzicht op tolt.nl. Ben je nog niet zo bekend met het rijden van wedstrijden, lees dan de beschrijving van de proeven goed door om te bepalen welke proef het beste past bij het niveau en de ervaring van jou en je paard. Je kunt uiteraard ook je instructeur om advies vragen.